Art & Architecture + [London]

A379, Plymouth, Devon Pl8, Regno Unito: Slip House by Carl Turner Architects
Carl Turner Architects

“Occupying one of four plots (a gap in a Brixton terrace), Slip House is Cta in-house development built in the bottom of the garden of a derelict house. Three simple ‘slipped’ orthogonal box forms break up the bulk of the building and give it it’s striking sculptural quality. the top floor is clad in milky, translucent glass planks which continue past the roof to create a high level enclosure for a private roof terrace.

Carl Turner Architects

Designed to Code for Sustainable Homes Level 5, it will feature ‘energy piles’ which use a solar assisted ground source heat pump integrated into the pile foundations, Pvs, a green roof, rain water harvesting, mechanical ventilation with heat recovery and underfloor heating.

Carl Turner Architects

A prototype brownfield development offering dense, flexible, urban living – the house is a vehicle for in-house research into sustainable design, seamlessly integrating the often conflicting aesthetic requirements of architecture and alternative low energy systems.

Unusual Architecture

We are working to develop this model for multiple developments and as affordable housing. Living and working (‘Living over the shop’) is something that really interests us. We see a prototype new ‘terraced’ house, squeezed into under-utilised city (Brownfield) sites.

Carl Turner Architects

This flexible type of home can allow for the artisan or home-worker to sub-let or downsize. This can enliven local communities and produce ‘homes’ which create opportunities rather than be dormitories or financial assets.

Carl Turner Architects

Slip House is flexible and can be used as a single home, studio workspace and apartment, or two apartments. the perimeter walls are load bearing, freeing up the internal areas of supporting columns or additional load bearing walls. the house’s open-plan layout ensures that walls / dividers are simple to erect and require minimal construction effort.

Carl Turner Architects

This aspect of Slip House is not only financially sustainable but also environmentally so, as it helps to ensure the permanence of the overall structure, as minimal modifications can allow the house to adapt to changing lives and living situations indefinitely.

Carl Turner Architects

Our approach was to model the building as a series of simple orthogonal box forms that use the full width of the site. This allows future buildings to simply adjoin the flank walls. the house takes the idea of three slipped boxes. the boxes are carefully placed to maximise light and outlook from inside while not intruding on neighbour’s outlook. the shifting planes also break up the bulk of the building and give it its sculptural quality.” Description of Carl Turner Architects.

Carl Turner Architects
Carl Turner Architects
Carl Turner Architects
Carl Turner Architects

Location: Brixton, London UkArchitect: Carl Turner Architects Year: 2012Client: Private

4.9/10 (523)