Art & Architecture + [Sustainability]

Dogern, Germania: Sedus Stoll Ag by Ludloff + Ludloff Architekten
Ludloff + Ludloff Architekten

For decades, the renowned manufacturer of office furniture, Sedus Stoll, has been wanting to shift the key development area of the company from the historical location in Waldshut in the south of the Baden region of Germany, to the neighbouring town of Dogern.

Ludloff + Ludloff Architekten

In 2003, the design-oriented company commissioned Sauerbruch Hutton Architekten to create a high bay warehouse in the shape of a huge colourful box.

Ludloff + Ludloff Architekten

Seven years later, the structure was joined by a worthy counterpart: situated between the 30-metre-high warehouse and the rural infrastructure, the new research centre presents itself as a white, introverted monolith with a sloping roof.

Ludloff + Ludloff Architekten

The textile skin is a major design feature. the glass fibre fabric is attached to steel tubing frames, which are up to 12 m high, using specially developed adapter profiles made of aluminium. Springs in the holding profiles offset changes in length of the construction due to temperature fluctuations, maintaining the tautness of the membrane.

Ludloff + Ludloff Architekten

The translucent material provides protection from the sun and rain, is dirt-repellent and allows ideal rear ventilation. It also meets exacting aesthetic requirements: suspended in front of the fa├žade in two layers, sun protection blinds are used to achieve varying degrees of transparency, giving the building – depending on the light conditions – an appearance ranging from solid structure to just about to dissolve.

Ludloff + Ludloff Architekten

Temperature control of the office area is realised by means of a flush-mounted heating/cooling ceiling. This completely meets the heating requirements of these rooms, which are low due to the thermal optimisation of the compact volume.

Ludloff + Ludloff Architekten

The exterior glass fabric envelope protects the building from overheating in summer, and sun protection blinds made of the same material are provided for the window areas. An intentionally large volume of air in the area of the open-plan offices allows compensation of local internal thermal loads and temperature fluctuations.

Ludloff + Ludloff Architekten

The meeting rooms situated in the inner area of the first floor are equipped with an additional mechanical ventilation system. Heat recovered from waste air is used for pre-conditioning the supply air in winter.

Ludloff + Ludloff Architekten

The location of the building in the immediate vicinity of the River Rhine, means that cooling requirements can be fully met with a heat exchanger and use of well water, without having to produce cold thermal energy mechanically.

Ludloff + Ludloff Architekten

A conventional heating system with steel tube radiators is used for heating the workshop and experimental areas on the ground floor. Customary circulating air coolers (also utilising cool well water) are adequate in the workshop area due to limited and sporadic running periods.

Ludloff + Ludloff Architekten
Ludloff + Ludloff Architekten
Ludloff + Ludloff Architekten
Ludloff + Ludloff Architekten

Location: Dogern, Germany Architects: ludloff +ludloff Architekten Structural engineers: Sobek Ingenieure Area: 3,200 sqm Cost: 5.2 million € Year: 2009 Client: Sedus Stoll Ag Photo: Jan Bitter

2.7/10 (069)
Tags:

Dogern, Germania: Sedus Stoll Ag by Ludloff + Ludloff Architekten {Sustainability}