Art & Architecture + [Spain]

Rafael de La-Hoz: DAOÍZ Y VELARDE CULTURAL CENTRE by RAFAEL DE LA-HOZ
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

"As part of the Daoiz y Verlarde complex of former barracks the objective is to preserve the architecture; a representative sample of Madrid’s industrial and military heritage.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

From the start, the idea was to respect the basic geometry of the existing building, as well as its saw-tooth metal structure and the brick-built façade.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

The interior space has been emptied to create a container for the Cultural Centre, which is divided into two areas with separate entry points and circulation areas, but with a strong visual and spatial connection between them, and the possibility of their adaptation to different types of events.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

A newly created intermediate space separates the former container from the new uses to bring the character of the existing building to the fore and set up a protective filter with the exterior. These intervening spaces establish visual connections that foster variations in the spatial experience.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

A generous communal space has been created at the entry points; a place for meeting, information and exhibitions, which works as a covered agora, as if the square outside extended into the building.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

A hi-tech roof has been developed to take the best advantage of natural light and ventilation. The refurbishment of this former industrial building, and abandoned barracks, has been made in a sustainable way as regards energy efficiency and the integration of renewable energy capture systems.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

The existing brick façade has been respected, as has the structure of the roof built from metal profiles, and a new structure of concrete slabs has been created, which will be used for the HVAC of the building through its thermo-activation.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

The existing roof truss and its metal pillars remained suspended in the air while the rest of the interior of the building was completed.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

Geothermal renewable energy is used to heat and cool the building, and the air-ground exchanger works as a pre-treatment mechanism for the primary renewal air.

Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

The final energy cost of the building, employing this type of HVAC systems, is far lower than it would be otherwise using conventional systems" Rafael De La-Hoz .

Daoíz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de
Daoiz y Velarde Cultural Centre by Rafael de

Location: Calle Alberche, Venturada, Spain
Architects: Rafael De La-Hoz
Direction Works: Rafael de la- Hoz Castanys, Silvia Villamor
Project Design: Silvia Villamor
Project Director: Silvia Villamor, Ángel Rolán, Margarita Sánchez
Project Team: Paola Merani, Concepción Cobo, Susanne Forner
Graphic Design: Daniel Roris, Luis Muñoz
Models: Fernando Mont, Víctor Hugo Coronel
Structures Engineering: Ciete
Intallations Engineering: Teisen
Quantity Surveyors: Elena Elósegui, Javier Fernández
Climate Control: Microclima
Geothermal Energy: Eneres
Lighting Consulting: Antón Amán. Architectural Lighting Solutions
Construction Company: Férnández Molina Obras y Servicios S.A.
Area: 6,850 m2
Year: 2013
Photographs: Alfonso Quiroga