Art & Architecture + [pavilion]

Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malesia: The Pod by Studio Nicoletti Associati With Hijjas Kasturi Associates Sdn
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The Petaling Jaya Comerical City (PJCC) on-site sales office and showroom gallery, also known as the Pod is situated off Jalan Pjs2 in Petaling Jaya.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

Located a mere 15-minute drive from Kuala Lumpur city centre with direct access off the easy-flowing New Pantai Expressway (NPE), the Pod stands with a gross floor area of 750 sqm.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The Pod futuristic landmark design is reflective of Mother Nature’s water droplets with a form that demonstrates sophistication and elegance. the unique elliptical form of the Pod enhances the building to be stood up from the surrounding atmosphere.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

Internally, the Pod is divided into two parts: one zone is dedicated to the on-site sales office and the other serves as the main showroom and sales gallery. From both ends of the Pod, it offers a very picturesque landscape to look at.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

Framed by a vast floor to ceiling glazing located at the end of the exhibition area, there is an infinity reflective water pool, a feature that adds Feng Shui for the design.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

At the other end, one of the office spaces overlooks a beautiful sculpture garden filled with neatly manicured shrubberies.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The combination of these two elements contributes to the Bioclimatic behaviour and wellness of its inhabitants.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The round and soft shape of the Pod is formed as a series of elliptical sections of variable widths and heights.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The building appears to be sliced diagonally into a series of ribbons which wrap up and over the building creating a dynamic space within, forming a layered protective shell.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

The structure is fabricated from tubular steel members with the exterior skin made of spectrally reflective aluminium panels. the exterior skin colour shades change’s depending on the reflection of the sun, dynamically.

The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas
The Pod by Studio Nicoletti Associati with Hijjas

Location: Kuala Lumpur, Malaysia Architect: Hijjas Kasturi Associates Sdn with Studio Nicoletti Associati Contractor: Bina Jurati Sdn Area: 800 sqm Year: 2011 Photographs: Mr. H Lin Ho Courtesy of Pjcc

8.6/10 (458)