Art & Architecture + [museum]

Chengdu, Sichuan, Cina: Moca Chengdu by Jiakun Architects
Moca Chengdu by Jiakun Architects

The surrounding areas of Chengdu High-tech District Tianfu Software Park Communication Center are a Software Park or high-rise residential communities.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

The situation of these areas appears to have several characters: the density is pretty high, main functional structure of the environment turns to be homogeneous and the environment is lack of vitality and humanity.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

The Communication Centre will certainly allow fairly enough characters of green landscape, public space, openness, high degree of participation and humanity in order to offer this environment a place for recreation, relaxation, entertainment, education and other uses.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

The programmatic layout and openness of the architecture hopes to provide a sharing space that revitalizes the area and fosters a sense of community and sharing amongst the inhabitants within this vicinity. “Landscape-lized method” becomes a basic design strategy here, which sets the building prostrating along the site.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

The design also takes fully advantage of the rooftop of the building, and forms two inclining slopes which could allow the people to walk upwards to the rooftop where a few of relatively smaller building masses would creates village-like complex.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

This V-shaped inclining roofs set in a confronting position not only emphasize the axis of the park but also form a tilted public plaza, at the meantime, the plaza is connecting village-like building complex on both sides of rooftops.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

In such an urban environment with high density, the whole complex creates an open public garden space which is directly facing the city and shared by the people.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

Landscape architecture was a focus in this project, the intent is for the journey between and among the architecture to break down the scale of the built structures allowing for a less intrusive space.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

Ramps leading to a plaza on the 2nd floor provides an extended public space, the buildings on the 2nd floor have a smaller, more intimate scale. the ascend and descend of the sloping plaza not only emphasizes a central axis, but also aids in the users’ sense of orientation and provide a rough guide to human circulation.

Moca Chengdu by Jiakun Architects

Amongst a highly dense urbanized environment, the architecture hopes to relate to the existing buildings, yet create a community space injecting character into the vicinity.

Moca Chengdu by Jiakun Architects
Moca Chengdu by Jiakun Architects
Moca Chengdu by Jiakun Architects

Location: Chengdu, China Architect: Jiakun Architects Architect in Charge: Liu Jiakun, Wang Lun, Luo Hong, Fang Xianhao, Luo Ming Landscape Designers: Liu Jiakun, Luo Ming, Li Jing Contactor: Sichuan Fourth Construction, Engineering Company Area: 8027.0 sqm Year: 2011 Client: Chengdu Hi-Tech Properties Limited Photographs: Luo Hong

7.9/10 (999)