Art & Architecture + [Musical School]

France: NEW CONSERVATORY CLAUDE DEBUSSY by BASALT ARCHITECTURE
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

The building of the ConservatoryClaude Debussy, was built in 1880 by the architect JulesFebruary for family famous porcelain manufacturers in Limoges De Havilland. Since 1982,this building houses the Conservatory created in 1960 by Mrs.Haas - Hamburger.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

“The conservatory is located at a strategic point due to its theme, i.e. the 17th arrondissement’s history is closely linked with French music, and building this new edifice has to be worthy of this past.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

It is strategic due to its urban location, located as it is on the rue de Courcelles, an important corridor for entering the city with its sight-line extending from the Boulevard Périphérique (ring-road) between two architectural eras and styles.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

Visible from the Périphérique, its architectural treatment identifies it as a value-adding element by separating it from the publicity landscape that exists along the Parisian ring-road. Given its appearance and location, it is in constant dialogue with the city.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

On the one hand the dance studios in the upper floors with their expansive windows participate actively in the building’s visual signal by standing out from the city with a specific volume that responds to the apartment buildings to the north.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

On the other side to the south, the building’s pleated skin and its perforations that dialogue with the classic Haussmann-style buildings with their sturdy architecture. Our project has been designed from inside to outside; we have conceived of the conservatory as a place for exchange, emulation, a crossroads of practices.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

This is the idea that has driven the project from the auditorium at its heart to the music rooms. Because that is how we have perceived the facilities. A place where people play, learn, dance and create. Sounds and movement emerge from this swirl of activities, this school of practice.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

Although the exterior volume, an urban signal and catalyst of the rue de Courcelles’ recomposition, is intended to be monolithic with shape and folds that enwrap it–like the works of Christo–we have sought to dematerialize the core interior space to render it impalpable and vital.”

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

The facade of ocher color blends in with the surrounding vegetation and its copper hues recall the color of some wind instruments. The building, on five levels, is organized around a central patio. The hall features an observation lounge that opens onto a large terrace garden.

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

The green roof is made from plants that provide an insulating blanket. The building has been designed with advanced acoustic techniques and copies of environmental performance (HQE building).

New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture
New conservatory Claude Debussy by Basalt Architecture

Location: Paris, France
Architects: Basalt Architects
Architect In Charge: Olivier Landrin
Structural Engineering: STEBAT
General Contractors: Laine Delau
Earthworks: SLOMAREP
Foundations: Grimaud Fondations
Concrete Pouring: ISD
Electrical Consultant: MAINTELEC
BET Acoustics: Impédance
Area: 3 147 m2
Cost: € 23,8 million
Year: 2013
Photographs: Sergio Grazia, Sokleine, Conservatoire Claude Debussy