Art & Architecture + [pavilion]

Parigi, Francia: Sticks by Djuric Tardio Architectes
Djuric Tardio Architectes

Sticks is a concept of temporary micro-nurseries concept in series for 12 children. the idea come from the growing necessity of places in the childhood’s building in Paris and urban areas.

Djuric Tardio Architectes

Completely built in wood, with natural materials, without harmful emissions substances. They are equipped with the latest technologies in sustainable and bioclimatic development.

Djuric Tardio Architectes

This nursery was also designed to be mass produced and low-cost. the conception was thought to by-pass the classic and complex decisional process.

Djuric Tardio Architectes

It means that the financial and technical logic is ‘Keys in hand’. the temporary licence of 6years, allows avoiding the statutory fates which can restrain this type of project.

Djuric Tardio Architectes

From a simple socio-urban analysis, it’s possible to notice that gardens and public parks in Paris are placed uniformly in the intramuros and are opened in regular time slots, with curves of influx which are exactly complementary with the nurseries functioning.

Djuric Tardio Architectes

For that purpose, it was imagined to install Sticks in unused spaces inside the gardens and public parks of the city, such as traffic circle or residual spaces.

Djuric Tardio Architectes

The nursery-kiosk will be settled in a short time because the mass construction wood, made in studio, allows a clean and fast construction site, with very few reversible adaptations of the site.

Djuric Tardio Architectes

Kids will enjoy these green spaces in the off-speak hours of public influx and they are close to home. Sticks is an intelligent system to respond quickly at the demand of places in nursery and they allow children to enjoy the qualitative and unused environment during the day.’

Djuric Tardio Architectes
Djuric Tardio Architectes

Location: Paris, France Architect: Djuric TardioArchitectes Project Team: Camille Salomon, Nest Design Area: 112 m2 Budget: 250,000 € Year: 2012 Client: Proposition Dta

8.3/10 (119)